Експерименти з яйцями🥚

Експерименти з яйцями🥚

Думаєте, чим зайнятися на вихідних? І під рукою раптом знайшлося кілька яєць? Тоді ця публікація точно для вас!

🙂 ДЗЕРКАЛЬНЕ ЯЙЦЕ
Потрібні: одне варене яйце, шпажка, свічка, сірники або запальничка, прозорий стакан або банка з водою
Дослід: Наколіть одне варене яйце на шпажку та закоптіть його за допомогою свічки. Опустіть закопчене яйце у воду – і спостерігайте дзеркальну красу.
Пояснення: На яйці утворюється сажа, яка не змочується водою. В результаті яйце, що занурено у воду, опиняється у повітряному “чохлі”. На границі розділу води і цього повітряного “чохла” ми спостерігаємо повне відбивання світла, що і створює ефект дзеркала.

🙂 ПРОГУЛЯНКА ПО ЯЙЦЯХ
Потрібні: три десятки яєць в лотку
Дослід: Перевірте яйця в лотку. Замініть, якщо помітите тріснуте яйце. Перевірте, щоб всі яйця були приблизно однакового розміру та розташовані однаково: або всі гострими кінцями вгору, або тупими. Розмістіть лоток з яйцями на пласкій поверхні. Якщо правильно поставити ногу, рівномірно розподіливши вагу, то можна постояти або навіть походити по яйцях!
Пояснення: Всі знають, що яйце розбити легко. І одне яйце явно не витримає ваги людини. А от 30 яєць – запросто, адже тиск здійснюється не на одне окреме яйце, а рівномірно розподіляється на всі 30 яєць. До речі, по яйцях можна не тільки походити, але і посидіти на них, розмістивши лоток на пласкому стільчику. Головне при цьому – обережно розміститися на всіх яйцях одразу, а не на якомусь окремо з куточка.
Примітка: будьте готові до непередбачуваних обставин. Дослід проводьте на підлозі, попередньо постеливши на неї пакет.

🙂 ГОЛЕ ЯЙЦЕ
Потрібні: куряче яйце, скляна банка, оцет (9%), гумові або латексні рукавички
Дослід: Покладіть сире яйце в банку з оцтом. Щоб “аромати” оцту не наповнювали приміщення, прикрийте банку кришкою, однак НЕ закривайте її повністю, адже в банці вже проходить хімічна реакція з виділенням вуглекислого газу. Доказ цього – бульбашки, що з’являються на поверхні яйця. Залиште яйце на добу. Наступного дня вдягніть гумові або латексні рукавички та дістаньте яйце з оцту. Промийте яйце у воді. Ви помітите, що шкарлупа яйця розчинилася, а яйце стало “голим” або “гумовим”. Будьте обережні з ним! Одне надмірне стискання – і феєрверк з цього вже “ароматного” яйця по всім стінам кімнати гарантовано!
Пояснення: З яйцем в оцті сталися хімічні зміни. Яєчна шкаралупа складається з карбонату кальцію, а оцет – кислота, яка розчиняє цю речовину.

Будьте обережні при виконанні дослідів!
Яскравого та безпечного експериментування!